Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z dorsza i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wykwintna zapiekanka na specjalną okazję

Zapiekanka z dorsza i ryżu

Składniki:

Zapiekanka z dorsza i ryżu

 

  • 50 dag filety z dorsza,
  • 1 szkl ryż,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 2 łyżeczki przyprawa curry Prymat,
  • 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 łyżka szczypiorek,
  • 1/2 szkl ser żółty utarty,
  • do smaku pieprz,
  • masło do smażenia,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z dorsza i ryżu
Filety z dorsza pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć filety z obu stron. Przełożyć na talerz, posypać przyprawą curry, natką pietruszki, szczypiorkiem i zmieloną gałka muszkatołową. Na pozostałym maśle po pieczeniu ryby, podsmażyć posiekaną cebulę i ryż. Przyprawić do smaku i dusić przez kilka minut, wlać 3 szklanki wrzącej wody, zagotować. Ryż włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, przemieszać, położyć rybę, posypać żółtym serem, przykryć i zapiekać około 15 minut w temp 130 stopni.