Sposób przygotowania:
Zapiekanka z dorsza i ryżu
Filety z dorsza pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć filety z obu stron. Przełożyć na talerz, posypać przyprawą curry, natką pietruszki, szczypiorkiem i zmieloną gałka muszkatołową. Na pozostałym maśle po pieczeniu ryby, podsmażyć posiekaną cebulę i ryż. Przyprawić do smaku i dusić przez kilka minut, wlać 3 szklanki wrzącej wody, zagotować. Ryż włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, przemieszać, położyć rybę, posypać żółtym serem, przykryć i zapiekać około 15 minut w temp 130 stopni.