Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka ziemniaczana wybornie smakuje na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, ugotować na półmiękko, odcedzić. Następnie podsmażyć na 1 łyżce rozgrzanego smalcu. Fasolkę oczyścić, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, podsmażyć na maśle. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę, lekko zrumienić. Połowę ziemniaków wyłożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem. Następnie włożyć połowę kiełbasy z cebulą, podsmażoną fasolkę, resztę ziemniaków, pozostałą kiełbasę. Na wierzchu ułożyć pokrojone, ugotowane na twardo jajka, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Półmiękkie ziemniaki podsmażyć na rozgrzanym smalcu
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Ugotowaną fasolkę lekko podsmażyć na maśle
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Po wierzchu posypać żółtym serem i zapiec