Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

 

  • ziemniaki ugotowane ( moga być z poprzedniego dnia :) )
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże cebule
  • parówki
  • boczek wędzony 25 dag
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa chili
  • 2 łyżki śmietany
  • ser tarty żółty

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Składniki takie jak ziemniaki, mąka, jaja, proszek do pieczenia łączymy ze sobą , doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ugniatamy ciasto by się połączyły dobrze wszystkie składniki. Dzielimy na dwie części. Jedną częścią masy ziemniaczanej oblepiamy naczynie żaroodporne, smarujemy wierzch koncentratem pomidorowym,posypujemy oregano i wkładamy na ok 10 minut do piekarnika. Następnie parówki kroimy w prążki, a boczek w kostkę po czym podsmażamy na patelni. Obieramy cebulę, przekrowujemy na pół i kroimy w talarki , po czym dodajemy do parówek i boczku. Podsmażamy, podlewamy wodą aby cebula z mięsem dusiła się. Doprawiamy pieprzem, solą, chilli, oregano. dodajemy dwie płaskie łyżeczki koncentratu. Z piekarnika wyjmujemy spód zapiekanki. Wykładamy na ten spód naszą cebulę z parówkami i boczkiem. Na ręku robi cienkie placki i kładziemy je na nasze nadzienie zlepiając je delikatnie. Smarujemy śmietaną , posypujemy (nie dużą) ilością sera. Po czym znów wkładamy do piekarnika na ok 50 minut. Smacznego
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
zagnaitamy ciasto, wylepiamy nim naczynie, smarujemy koncentratem i na 10-15 min wkładamy do piekarnika
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Podsmażamy wpierw parówki z boczkiem a następinie dodajemy cebulę i duzimy podlewając co raz wodą
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
wykładamy nasze nadzienie na ciasto ziemniaczane po czym lepimy z cienkich placków wierzch zapiekanki
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Zalepiony wierch posypujemy serem żóltym tartym na grubych oczkach