Sposób przygotowania:
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Składniki takie jak ziemniaki, mąka, jaja, proszek do pieczenia łączymy ze sobą , doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ugniatamy ciasto by się połączyły dobrze wszystkie składniki. Dzielimy na dwie części. Jedną częścią masy ziemniaczanej oblepiamy naczynie żaroodporne, smarujemy wierzch koncentratem pomidorowym,posypujemy oregano i wkładamy na ok 10 minut do piekarnika. Następnie parówki kroimy w prążki, a boczek w kostkę po czym podsmażamy na patelni. Obieramy cebulę, przekrowujemy na pół i kroimy w talarki , po czym dodajemy do parówek i boczku. Podsmażamy, podlewamy wodą aby cebula z mięsem dusiła się. Doprawiamy pieprzem, solą, chilli, oregano. dodajemy dwie płaskie łyżeczki koncentratu. Z piekarnika wyjmujemy spód zapiekanki. Wykładamy na ten spód naszą cebulę z parówkami i boczkiem. Na ręku robi cienkie placki i kładziemy je na nasze nadzienie zlepiając je delikatnie. Smarujemy śmietaną , posypujemy (nie dużą) ilością sera. Po czym znów wkładamy do piekarnika na ok 50 minut. Smacznego