Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka z jaj z pieczarkami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na

Zapiekanka z jaj z pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka z jaj z pieczarkami

 

  • 8 jaj

 

 

  • 10 dag utartego ostrego sera

 

 

  • smalec

 

 

 

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z jaj z pieczarkami
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym smalcu, posolić. Umyć jaja, oddzielić białka. Żółtka utrzeć z dodatkiem sera. Utartą masę połączyć z pieczarkami i tartą bułką. Białka ubić na pianę, gdy jest sztywna, ubijać jeszcze przez chwilę z dodatkiem cukru, dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gotowa pianę dodać do przygotowanej masy, bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą. Masę wyłożyć na żaroodporne naczynie wysmarowane masłem i zapiec wstawiając do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy zapiekanka wyrośnie i zarumieni się równomiernie, wyjąć, posypać resztą natki pietruszki i zaraz podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego z zielona sałatą.

Jolanta Wisz

Tagi:

sery tarta ser