Sposób przygotowania:
Zapiekanka z jaj z pieczarkami
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym smalcu, posolić. Umyć jaja, oddzielić białka. Żółtka utrzeć z dodatkiem sera. Utartą masę połączyć z pieczarkami i tartą bułką. Białka ubić na pianę, gdy jest sztywna, ubijać jeszcze przez chwilę z dodatkiem cukru, dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gotowa pianę dodać do przygotowanej masy, bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą. Masę wyłożyć na żaroodporne naczynie wysmarowane masłem i zapiec wstawiając do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy zapiekanka wyrośnie i zarumieni się równomiernie, wyjąć, posypać resztą natki pietruszki i zaraz podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego z zielona sałatą.
Jolanta Wisz
Jolanta Wisz