Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka z kalafiora

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyty kalafior włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki cukru i ugotować na

Zapiekanka z kalafiora

Składniki:

Zapiekanka z kalafiora

 

  • duży kalafior
  • 10 dag chudej kiełbasy lub pieczeni
  • 4-5 pomidorów
  • cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 20 dag startego żółtego sera
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kalafiora
Umyty kalafior włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki cukru i ugotować na półmiękko, po czym odcedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory i chwilkę razem dusić. Kalafior podzielić na różyczki, wymieszać z pomidorami, pokrojonym mięsem lub kiełbasą oraz posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłusz­czem, posypać startym serem, skropić oliwą i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z pikantną surówką.