Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kalarepy.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić 1 jajko, wlać 3 łyżki zimnej wody i zarobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe jajka wbić do miski, dodać mleko, utarty na drobnej tarce chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wymieszać. Ciasto rozwałkować, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć utartą kalarepę, zalać masą jajeczną, posypać żółtym serem. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.