laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Zapiekanka z kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta kiszona same witaminy

Zapiekanka z kapusty kiszonej

Składniki:

Zapiekanka z kapusty kiszonej

 

  • 5o dag kiszonej kapusty
  • 35 dag kiełbasy surowej np biała
  • ziemniaczane puree opakowanie na 0,5 l wody
  • jajko
  • żółtko
  • jabłko
  • sól i pieprz
  • kremówka
  • 4 łyżki białego wina
  • 10 dag sera
  • natka pietruchy
  • łyżka majeranku
  • 10 dag boczku wędzonego

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kapusty kiszonej
Puree przygotować według opakowania. Ostudzić dodać jajko i ubitą na sztywno połową śmietany. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i wyłożyć masę ziemniaczaną. Boczek pokroić w średniej grubości plastry. Podsmażyć i dodać kapustę, przyprawić majerankiem solą i pieprzem. Jabłko umyć, usunąć nasienie, gniazdo i pokroić w osemki. Na ziemniaczanym spodzie ułożyć warstwami kapustę, jabłka i pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę. Resztę śmietany wymieszać z winem, żółtkiem i doprawić do smaku. Sosem polać zapiekankę,posypać startym serem i zapiec 45 minut w tem 200 stopni