beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zapiekanka z  kapusty kwaszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zapiekanka z  kapusty kwaszonej

Składniki:

Zapiekanka z  kapusty kwaszonej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z  kapusty kwaszonej
Cebulę obrać, pokrajać w  plasterki i  podsmażyć. Mięso pokroić w  kostkę, posypać pieprzem i  solą, podsmażyć, dodać mąkę, po czym rozmieszać i  rozprowadzić z  połową rosołu z  kostki, zmieszać z  cebulą. Dodać ziele angielskie, dusić pod przykryciem do uzyskania miękkości przez mięso. Z resztą rosołu z  kostki gotować na małym ogniu kapustę przez ok. 30 min. Ziemniaki ugotować, a  następnie rozetrzeć z  mlekiem i  łyżką masła na puree. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno: warstwę ziemniaków, mięsa, kapusty i  pozostałe ziemniaki. Wierzch smarujemy pozostałym masłem, zapiekamy w  dobrze rozgrzanym piekarniku.