Sposób przygotowania:
Zapiekanka z karkówką i pieczarkami
Karczek kroimy na kilka plastrów, plastry solimy i pieprzymy, odstawiamy na jakąś godzinę. Następnie plastry smażymy, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu w zapiekance. Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na masełku i układamy jako drugą warstwę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Pieczarki układamy na cebulce. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekankę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny. Łyżkę śmietany i łyżkę majonezu mieszamy z przyprawą do karkówki. Masą śmietanową smarujemy wyjętą z pieca zapiekankę i wstawiamy jeszcze na 10 minut. Zapiekankę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :)