IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwa i smaczna zapiekanka ze zwyczajnych składników o wyjątkowym smaku

Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni

 

  • 1 szt kasza peczak
  • 2 szt cebula
  • 150 gram boczek
  • 3 szt marchew
  • 1 szt pietruszka
  • 1/3 szt seler
  • 100 gram ser zółty
  • 1 szt jaja surowe
  • 250 ml śmietana 12%
  • zielenina
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni
Kaszę przyrządzam wg. Przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym tłuszczu aż się zeszkli. Boczek kroję w kostkę i jak cebula będzie gotowa wrzucam na patelnię, smażę aż tłuszcz się wytopi dbając by nie przypiekł się za bardzo. Marchew, pietruszkę i seler trę na grubej tarce, jak boczek będzie gotowy wrzucam do niego warzywa i doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok szklanki wody i duszę pod przykryciem. Jak warzywa są już miękkie dorzucam kaszę i wszystko mieszam. Jogurt naturalny mieszam z roztrzepanym jajkiem, przyprawami oraz startym serem. Przygotowaną mieszanką zalewam kaszę z dodatkami na patelni i przykrywam dopasowaną przykrywką. Wszystko trzymam na małym ogniu około 20 minut. Danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym tłuszczu aż się zeszkli.
Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni
Marchew, pietruszkę i seler trę na grubej tarce, jak boczek będzie gotowy wrzucam do niego warzywa i doprawiam solą i pieprzem.
Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni
Jogurt naturalny mieszam z roztrzeanym jajkiem, przyprawami oraz startym serem
Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni
Przygotowaną mieszanką zalewam kaszę z dodatkami na patelni i przykrywam dopasowaną przykrywką.