SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z kaszy perłowej

  • 10
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Zapiekanka z kaszy perłowej Więcej zdjęć (5)

Taki mój eksperyment, który okazał się sukcesem – mąż sprawdzał w piekarniku czy na pewno nie ma w nim jeszcze jednej foremki :)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy perłowej

 

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej perłowej grubej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mrożonego koperku
  • 1 cebula
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka 125 g mozzarelli w zalewie
  • do przybrania groszek i papryka marynowana
  • masło do nasmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy perłowej
W rondlu zagotowałam 2 szklanki wody, dodałam łyżkę oleju i sól do smaku, wsypałam opłukaną na sicie kaszę, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 25 minut (uważając, żeby kasza się nie przypaliła). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na drugiej łyżce oleju. Pomidora sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki i pokroiłam w pół-plastry. Foremkę żaroodporną o wymiarach 14x22 cm wysmarowałam grubą warstwą masła. Przestudzoną kaszę wymieszałam z jajkami, zeszkloną cebulą, koperkiem i groszkiem konserwowym. Doprawiłam do smaku pieprzem. Masę przełożyłam do foremki, powciskałam w nią pokrojonego pomidora, a na wierzchu rozłożyłam pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 25-25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Nałożyłam łopatką na talerze, przybrałam groszkiem i papryką marynowaną.
Zapiekanka z kaszy perłowej
Przestudzoną kaszę wymieszałam z koperkiem jajkami i groszkiem.
Zapiekanka z kaszy perłowej
W masę powciskałam pionowo kawałki pomidora.
Zapiekanka z kaszy perłowej
Na wierzchu rozłożyłam cienko pokrojoną mozzarellę.
Zapiekanka z kaszy perłowej
Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni.