Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem
Ziemniaki obrać ugotować i ostudzić. Do miski wsypać mąkę na środku wyrobić wgłębienie i rozkruszyć drożdże zalać 3 łyżkami mleka gdy drożdże zaczną pracować dodać kminek oraz przetarte ziemniaki i wyrobić ciasto. Pozostawić by troszkę wyrosło. Gdy wyrośnie rozwałkować na wielkość formy włożyć do niej i zostawić aby znów podrosło. Później posmarować majonezem i posypać szczypiorkiem posiekanym. Kapustę kiszoną pokroić na drobno doprawić do smaku cukrem i ewentualnie octem balsamicznym. Pieczarki dobrze oczyścić i pokroić cebulkę obrać i pokroić również w kostkę podsmażyć ją z pieczarkami na łyżce masła dodać do kapusty i wymieszać . Kabanosa pokroić w plasterki dodać do farszu wymieszać i przełożyć na cisto. Wierzch można ponownie posypać szczypiorkiem piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.