jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zapiekanka z łososiową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gdy moje potrawy smakują domownikom jest w „siódmym niebie”- tej zapiekanki nie mogli się nachwalić. Polecam!

Zapiekanka z łososiową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z łososiową pierzynką

 

  • Składniki:
  • Około 120 g makronu ( u mnie rurki),
  • Około 100 g fileta z łososia,
  • 1 nieduży pomidor,
  • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju,
  • 5 oliwek zielonych,
  • 5 oliwek czarnych,
  • 1 mały por,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Sok z cytryny,
  • 3 łyżki tartego sera mozzarella w kulce,
  • Natka pietruszki do podania,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Tłuszcz do wysmarowania formy,

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z łososiową pierzynką
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Por kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju ( by zmiękną). Następnie dodajemy do niego pokrojonego z kostkę pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem chwile smażymy. Zdejmujemy z ognia i dokładamy pokrojone suszone pomidory oraz oliwki. Całość łączymy z makaronem i doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy przygotowany makaron z warzywami. Łososia nacieramy sokiem z cytryny i kroimy w paski. Tak przygotowane układamy n makaronie. Całość delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Zapiekankę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (180˚C). Pod koniec zapiekania posypujemy ją mozzarellą. Gdy ta się rozpuści zapiekankę wyjmujemy. Oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Zapiekanka z łososiową pierzynką
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Zapiekanka z łososiową pierzynką
na patelni przysmażamy warzywa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy suszone pomidory
Zapiekanka z łososiową pierzynką
Przygotowane warzywa łączymy z makaronem. Doprawiamy!
Zapiekanka z łososiową pierzynką
Łososia nacieramy sokiem z cytryny. Tniemy na pasy i układamy na wierzchu zapiekanki

Tagi:

sery tarta ser