Sposób przygotowania:
Zapiekanka z łososiową pierzynką
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Por kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju ( by zmiękną). Następnie dodajemy do niego pokrojonego z kostkę pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem chwile smażymy. Zdejmujemy z ognia i dokładamy pokrojone suszone pomidory oraz oliwki. Całość łączymy z makaronem i doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy przygotowany makaron z warzywami. Łososia nacieramy sokiem z cytryny i kroimy w paski. Tak przygotowane układamy n makaronie. Całość delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Zapiekankę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (180˚C). Pod koniec zapiekania posypujemy ją mozzarellą. Gdy ta się rozpuści zapiekankę wyjmujemy. Oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.