Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z makaronu i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczarki można zastąpić innymi grzybami.

Zapiekanka z makaronu i pieczarek

Składniki:

Zapiekanka z makaronu i pieczarek

 

  • 30 dag makaronu wstążki
  • 20 dag żółtego sera
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu i pieczarek
Makaron ugotować na pół-miękko w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie wsypać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Jajko roztrzepać widelcem, wlać do makaronu, dodać 2/3 utartego żółtego sera i wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć połowę makaronu, usmażone pieczarki i pozostały makaron, posypać pozostałym żółtym serem. Włożyć do piekarnika.Piec w temp 190 stopni około 15 minut.