Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Zapiekanka z mięsa i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli nie macie pomysłu na mięso wieprzowe - ta zapiekanka jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Wymaga jednak odrobiny cierpliwości.

Zapiekanka z mięsa i warzyw

Składniki:

Zapiekanka z mięsa i warzyw

 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki bez kości, szynki lub karkówki
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2-3 spore buraczki
  • ser żółty do posypania
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, wegeta
  • olej do smażenia
  • łyżka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsa i warzyw
Mięso kroimy, smażymy na oleju z obraną i pokrojoną cebulą oraz przyprawami. Marchew, ziemniaki i buraczki obieramy i kroimy w grube talarki. Marchew i ziemniaki podgotowujemy razem ok 15-20 min w osolonej wodzie. Buraczki podgotowujemy osobno. Warzywa delikatnie (by się nie rozpadły) odcedzamy. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy łyżkę masła. układamy połowę talarków ziemniaczanych, potem połowę marchewki, buraczków i mięsa. Posypujemy odrobiną wegety i znowu układamy drugą warstwę w takiej samej kolejności. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy (wg uznania). Mieszamy jajka i śmietanę, polewamy zapiekankę. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ścieramy jeszcze trochę sera i wkładamy na chwilę do piekarnika. Smacznego!