Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsa i warzyw
Mięso kroimy, smażymy na oleju z obraną i pokrojoną cebulą oraz przyprawami. Marchew, ziemniaki i buraczki obieramy i kroimy w grube talarki. Marchew i ziemniaki podgotowujemy razem ok 15-20 min w osolonej wodzie. Buraczki podgotowujemy osobno. Warzywa delikatnie (by się nie rozpadły) odcedzamy. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy łyżkę masła. układamy połowę talarków ziemniaczanych, potem połowę marchewki, buraczków i mięsa. Posypujemy odrobiną wegety i znowu układamy drugą warstwę w takiej samej kolejności. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy (wg uznania). Mieszamy jajka i śmietanę, polewamy zapiekankę. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ścieramy jeszcze trochę sera i wkładamy na chwilę do piekarnika. Smacznego!