eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka ziemniaczana Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zapiekankę z pure ziemniaczanego z mięsem mielonym i żółtą fasolką szparagową. Było pysznie.

Zapiekanka ziemniaczana Eli

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana Eli

pure

mięso

fasolka

dodatkowo

  • 8 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana Eli

przygotowanie składników

Zapiekanka ziemniaczana Eli
Mięso zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić.

Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka ziemniaczana Eli
Mięso usmażyć razem z pozostałymi składnikami.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Do mięsa dodać cebulę, czosnek przyprawę do mięs, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość razem usmażyć.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka ziemniaczana Eli
Do ugotowanych na parze ziemniaków dodać pozostałe składniki pure.

Z fasoli odciąć końcówki i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzoną fasolę zalać zimną wodą, ostudzić i odsączyć. Obrane i umyte ziemniaki ugotować na parze. Do ziemniaków dodać masło, mleko, sól, pieprz, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Całość utłuc tłuczkiem na gładką masę.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana Eli
Na dno formy wyłożyć połowę przygotowanego pure.

Dno formy do zapiekania ( 30 cm x 20 cm ) wyłożyć połową pure.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka ziemniaczana Eli

Na pure wyłożyć usmażone mięso.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka ziemniaczana Eli

Na mięsie ułożyć fasolkę szparagową.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka ziemniaczana Eli

Na fasolkę wyłożyć resztę pure. Całość przykryć plastrami sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 189 stopni C i piec około 45 minut. Smacznego!