Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana Eliprzygotowanie składników
Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Do mięsa dodać cebulę, czosnek przyprawę do mięs, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość razem usmażyć.
przygotowanie składników cd
Z fasoli odciąć końcówki i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzoną fasolę zalać zimną wodą, ostudzić i odsączyć. Obrane i umyte ziemniaki ugotować na parze. Do ziemniaków dodać masło, mleko, sól, pieprz, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Całość utłuc tłuczkiem na gładką masę.
przygotowanie zapiekanki
Dno formy do zapiekania ( 30 cm x 20 cm ) wyłożyć połową pure.
przygotowanie zapiekanki cd
Na pure wyłożyć usmażone mięso.
przygotowanie zapiekanki cd
Na mięsie ułożyć fasolkę szparagową.
przygotowanie zapiekanki cd
Na fasolkę wyłożyć resztę pure. Całość przykryć plastrami sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 189 stopni C i piec około 45 minut. Smacznego!
biedroneczki