Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana Eliprzygotowanie składników

Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Do mięsa dodać cebulę, czosnek przyprawę do mięs, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość razem usmażyć.
przygotowanie składników cd

Z fasoli odciąć końcówki i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzoną fasolę zalać zimną wodą, ostudzić i odsączyć. Obrane i umyte ziemniaki ugotować na parze. Do ziemniaków dodać masło, mleko, sól, pieprz, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Całość utłuc tłuczkiem na gładką masę.
przygotowanie zapiekanki

Dno formy do zapiekania ( 30 cm x 20 cm ) wyłożyć połową pure.
przygotowanie zapiekanki cd

Na pure wyłożyć usmażone mięso.
przygotowanie zapiekanki cd

Na mięsie ułożyć fasolkę szparagową.
przygotowanie zapiekanki cd

Na fasolkę wyłożyć resztę pure. Całość przykryć plastrami sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 189 stopni C i piec około 45 minut. Smacznego!
biedroneczki