Sposób przygotowania:
Zapiekanka z pieczarkami
Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować na średnim ogniu 10 minut, dobrze osączyć na sitku. rozmrozić groszek. Pieczarki oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osączyć. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Rozgrzać mocno olej na patelni, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć z cebulą jeszcze 6 minut. Stale mieszać podczas smażenia, tak aby składniki nie przywarły do dna patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rozdrobnić widelcem pomidory w puszce, dodać do pieczarek razem z zalewą. Do sosu wrzucić szynkę oraz groszek, gotować całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 5 minut. Utrzeć na drobnej tarce żółty ser, połowę dodać do sosu. Makaron przełożyć do nasmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką żaroodpornego naczynia, polać sosem. Posypać resztą sera. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 minut w temp. 200 stop. C. Gotowe danie posypać posiekaną natką, podawać na stół zaraz po wyjęciu z piekarnika.