Zapiekanka z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na babski wieczór Podravka poleca przepis na Zapiekankę z pomidorami

Zapiekanka z pomidorami

Składniki:

Zapiekanka z pomidorami

 

  • Ciasto:
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 30g tartego parmezanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 50 ml oliwy
  • 300g świeżych papryk
  • 3 kartoniki Pomidorów krojonych firmy Podravka
  • 1 łyżka Vegety Ziołowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pokrojonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130g sera ricotta

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z pomidorami
Przygotowanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, soli, oliwy, masła, jajek, tartego sera i śmietany zagnieść lekkie ciasto. Odstawić je w chłodne miejsce na 30 minut. Na szerokiej patelni polanej oliwą, podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać Pomidory krojone Podravki. Doprawić Vegetą Ziołową, posiekaną bazylią oraz cukrem. Dusić na wolnym ogniu, aż sok z warzyw wyparuje. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Część ciasta włożyć do blachy (wielkości ok. 15×20 cm) wysmarowanej olejem i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ْ stopni. Na wpół upieczone ciasto wyciągnąć, rozprowadzić wystudzone nadzienie z pomidorów, a następnie ricottę. Pozostałe ciasto pokroić nożem na paski i ułożyć w kratkę na pomidorach i serze.



Serwowanie:

Zapiekankę podawać schłodzoną.



Rada:

Paski z ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i tak zapiekać.