Sposób przygotowania:
Zapiekanka z puree i kurczaka.
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w mieszance curry,papryki ostrej,soli i pieprzu.Umyte piersi kurczaka kroimy w plasterki i nacieramy przyprawami.Wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia smażymy mięso na rozgrzanym oleju, a gdy się podsmaży z obu stron dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną czerwoną cebulę, chwilę razem dusimy, trochę dosalając.
Ziemniaki ugotowane i odcedzone ugniatamy drewnianą pałką, dodajemy jogurt naturalny, tymianek,gałkę muszkatołową paprykę,sól i pieprz.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wykładamy połowę puree, rozsmarowujemy.Na nim rozkładamy równomiernie mięso i pieczarki.Przykrywamy pozostałym puree.Na wierzch możemy dać kilka wiórków zimnego masła.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (piekarnik górny i dolny) i wstawiamy zapiekankę na ok.40 minut.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, polewamy keczupem i posypujemy zieleninką .
Następnego dnia smażymy mięso na rozgrzanym oleju, a gdy się podsmaży z obu stron dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną czerwoną cebulę, chwilę razem dusimy, trochę dosalając.
Ziemniaki ugotowane i odcedzone ugniatamy drewnianą pałką, dodajemy jogurt naturalny, tymianek,gałkę muszkatołową paprykę,sól i pieprz.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wykładamy połowę puree, rozsmarowujemy.Na nim rozkładamy równomiernie mięso i pieczarki.Przykrywamy pozostałym puree.Na wierzch możemy dać kilka wiórków zimnego masła.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (piekarnik górny i dolny) i wstawiamy zapiekankę na ok.40 minut.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, polewamy keczupem i posypujemy zieleninką .
Sarenka
kinga
Jojo
msewka
Zapiekankę, po lekkim przestygnięciu , kroję nożem i nakładam porcje szeroką łopatką.Jest delikatna jak puree, ale dobrze się ją podaje.
jovi
misia53
eli_555
angelika1
s-belata