msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka z puree i kurczaka.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Smaczny i aromatyczny obiad lub kolacja.

Zapiekanka z puree i kurczaka.

Składniki:

Zapiekanka z puree i kurczaka.

 

  • ok.70 dag piersi z kurczaka (ok.3 pojedyncze, duże piersi)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka curry
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia

 

 

 

 

  • 5 dag masła do wysmarowania formy do zapiekania
  • bułka tarta do posypania formy
  • keczup do polania zapiekanki
  • szczypiorek do posypania zapiekanki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z puree i kurczaka.
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w mieszance curry,papryki ostrej,soli i pieprzu.Umyte piersi kurczaka kroimy w plasterki i nacieramy przyprawami.Wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia smażymy mięso na rozgrzanym oleju, a gdy się podsmaży z obu stron dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną czerwoną cebulę, chwilę razem dusimy, trochę dosalając.
Ziemniaki ugotowane i odcedzone ugniatamy drewnianą pałką, dodajemy jogurt naturalny, tymianek,gałkę muszkatołową paprykę,sól i pieprz.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wykładamy połowę puree, rozsmarowujemy.Na nim rozkładamy równomiernie mięso i pieczarki.Przykrywamy pozostałym puree.Na wierzch możemy dać kilka wiórków zimnego masła.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (piekarnik górny i dolny) i wstawiamy zapiekankę na ok.40 minut.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, polewamy keczupem i posypujemy zieleninką .