Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ryżu i suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzięki suszonym grzybkom zapiekanka smakuje naprawdę wybornie

Zapiekanka z ryżu i suszonych grzybów

Składniki:

Zapiekanka z ryżu i suszonych grzybów

 

  • 30 dag ryż,
  • 5 dag grzyby suszone,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt seler,
  • 5 dag masło,
  • 1 szt jajko,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 łyżka szczypiorek,
  • 1 łyżka koperek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu i suszonych grzybów
Grzyby zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Seler obrać , zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować 2,5 szklanki wody, dodać utarty seler, ryż i odrobinę soli, ugotować na sypko. Posiekaną cebulę zrumienić na maśle. Do przestudzonego ryżu dodać roztrzepane jajko, cebule, posiekane grzyby, zieleninę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Masę wyłożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zapiec w temp 240 stopni. Podawać z sosem i surówką.