lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Zapiekanka z sosem camembert

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zamiast kalafiora można dodać brokuł.

Zapiekanka z sosem camembert

Składniki:

Zapiekanka z sosem camembert

 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średni ugotowany kalafior
  • 20 dkg pieczarek
  • 20 dkg kiełbasy szynkowej
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek camembert
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku z natką pietruszki
  • 20 dkg sera żółtego w plasterkach
  • sól,pieprz,oregano
  • ketchup pikantny(według uznania)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z sosem camembert
Pokrojone pieczarki, szynkową i cebulkę przesmażyć na tłuszczu, dodać posikany szczypiorek i natkę pietruszki. Śmietanę wlać do garnka, dodać pokrojony camembert i chwilę podgrzewać, aż ser się roztopi. Dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i układać: warstwę ziemniaków pokrojonych w talarki warstwę pieczarek z szynkową warstwę kalafiora warstwę papryki pokrojonej w kostkę Warstwy powtórzyć, polać sosem serka i śmietany. Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego i lekko posmarować ketchupem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni C około 30-40 minut.

Tagi:

sery ser kielbasa