Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Zapiekanka z warzyw i indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekanka z warzyw i indyka pyszny przepis na obiad !

Zapiekanka z warzyw i indyka

Składniki:

Zapiekanka z warzyw i indyka

 

  • 0,5 kg pierś z indyka,
  • 2 łyżki olej,
  • 1 sztuka średnia cukinia,
  • 1 sztuka papryka czerwona lub zielona,
  • 1 sztuka średni por,
  • 1 łyżka masło,
  • 2 szkl. bulion warzywny z kostki,
  • 0,5 szkl. śmietana kremówka,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 łyżeczka bazylia suszona lub świeża,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z warzyw i indyka
Mięso opłukać i pokroić w 1-centymetrową kostkę. Olej rozgrzać na patelni i smażyć mięso mieszając. Posypać pieprzem i solą. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pora umyć, okroić stwardniałe liście. Umyć cukinię i pokroić w paski (5 cm), paprykę w słupki, pora w talarki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masłem wysmarować żaroodporne naczynie, włożyć warzywa, mięso i znów warzywa. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do śmietany, dobrze wymieszać, dodać bazylię. Warzywa polać bulionem a następnie śmietaną z czosnkiem i bazylią. Zapiekać w piekarniku przez ok 20-25 minut.

Tagi:

cukinia indyk