zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Zapiekanka z wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne połączenie smaków, zapiekana rozpłwa się w ustach.

Zapiekanka z wątróbki

Składniki:

Zapiekanka z wątróbki

 

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 0,5 kilograma marchewki
  • 1 kilogram wątróbki drobiowej
  • 3 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 puszki brzoskwiń
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorwego
  • 400-500 gram żółtego sera
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wątróbki
Ziemniaki i marchewkę myjemy, i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, wyciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy go ok. 1 minutę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i przecier mieszamy i podduszamy na małym ogniu. Wątróbke czyścimy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do cebuli, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i dusimy aż zrobi się miękka. Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Marchewkę i zmieniaki również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać je z ok. 1/3 startego sera. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę ze zmieszanej z ziemniakami i serem marchewki. Kolejną układamy z duszonej wątróbki i cebuli. Posypujemy niewielką ilością sera. Wykłądamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, i zasypujemy obficie serem. Zamykamy naczynie. Piekarnik nagrzewamy do 200 C, wkładamy zapiekankę, i pieczemy ją ok 10-15 minut. Gotową można polać ketchupem.

Tagi:

sery ser