Sposób przygotowania:
Zapiekanka z wątróbki
Ziemniaki i marchewkę myjemy, i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, wyciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy go ok. 1 minutę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i przecier mieszamy i podduszamy na małym ogniu. Wątróbke czyścimy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do cebuli, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i dusimy aż zrobi się miękka. Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Marchewkę i zmieniaki również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać je z ok. 1/3 startego sera. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę ze zmieszanej z ziemniakami i serem marchewki. Kolejną układamy z duszonej wątróbki i cebuli. Posypujemy niewielką ilością sera. Wykłądamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, i zasypujemy obficie serem. Zamykamy naczynie. Piekarnik nagrzewamy do 200 C, wkładamy zapiekankę, i pieczemy ją ok 10-15 minut. Gotową można polać ketchupem.