Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniakami haliny
Ziemniaki obrać pokroić w plastry , obgotować w osolonej wodzie 8 minut, odcedzić.Pieczarki umyć , osuszyć pokroić w plasterki . Cebulę obrać , pokroić w piórka.Rozgrzać w rondelku 2 łyżki oleju , włożyć pokrojone pieczarki oraz cebulę . Smażymy mieszając do miękkości. Doprawić do smaku solą , pieprzem oraz sosem sojowym.Filety umyć ,osuszyć , pokroić w grubą kostkę, oprószyć przyprawą gyros i odstawić do lodówki na godzinę.Następnie usmażyć na 3 łyżkach oleju.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą lub olejem. Na spodzie układamy warstwę pokrojonych ziemniaków , oprószyć przyprawą do ziemniaków.Następnie posypać pokruszonym serem tofu.Ułożyć warstwę smażonych pieczarek z cebulą.Na pieczarki wykładamy smażony filet z kurczaka. Na wierzchu układamy warstwę ziemniaków, oprószamy przyprawą do ziemniaków, posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 25 minut.