Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków i jabłek
Ziemniaki obieramy i bardzo dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości. Jabłka myjemy,, obieramy i przekrajamy na pół, żeby wyciąć ze środka gniazda nasionek. Tak oczyszczone jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę. 1/3 cytryny bardzo dokładnie myjemy i wyciskamy sok. Wyciśniętym sokiem z cytryny polewamy pokrojone jabłka. cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. natkę pietruszki dobrze myjemy i drobno siekamy. Śmietanę, jogurt naturalny, bulion warzywny bardzo dokładnie mieszamy razem, a w następnej kolejności doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i majerankiem. Wszystkie składniki dajemy do naczynia żaroodpornego i polewamy zrobionym sosem. Na koniec całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.