Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonej ryby

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na co dzień, ale i na specjalne okazje

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonej ryby

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonej ryby

 

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 35 dag wędzonej makreli,
  • 200 ml śmietany,
  • 4 dag startego ostrego, żółtego sera,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonej ryby
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ziemniaki pokroić w plastry. Rybę pozbawić skóry i ości. Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Tak przygotowane składniki układać warstwami (zaczynając od ziemniaków) w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę przed nałożeniem następnej, posypać solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 20 min do czasu aż ser zacznie się rumienić.