kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Zapiekanka ze schabu z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zapiekanka z pożywnym schabem i zdrową delikatną młoda cukinią pod ciągnącym się przykryciem z sera

Zapiekanka ze schabu z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka ze schabu z cukinią

 

  • 1kg mięsa- schabu wieprzowego bez kości
  • 1 kg ziemniaków
  • 3małe, młode cukinie
  • przyprawy:Sól, pieprz.
  • olej rzepakowy
  • sos:
  • 400ml mleka, 2 jajka, opakowanie wiórek mozarella kawałek serka topionego -100g

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze schabu z cukinią
Schab kroimy w plastry i rozbijamy je na dość cienko tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy z olejem i obsmażamy plastry z każdej strony. Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki-solimy Cukinię myjemy i kroimy w plasterki-nie obieramy! Lekko solimy, aby zmiękła Sos do polania: Mleko podgrzewamy w garnuszku i dodajemy serek topiony, mieszamy do rozpuszczenia Studzimy. Dodajemy jajka, mieszamy, dosypujemy wiórki mozarelli, doprawiamy solą i pieprzem,Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i układamy warstwami: ziemniaki/schab/cukinia/ zalewamy 1/3 sosu. I ponownie - do wykorzystania składników- na wierzch kładziemy ziemniaki i kilka krążków cukinii i zalewamy resztą sosu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 35 minut-aż ser się zezłoci
Zapiekanka ze schabu z cukinią
Etap 1 Z boku zapiekanki widać dużo serowego sosu
Zapiekanka ze schabu z cukinią
Etap 2 Kawałek na talerzu-widoczne warstwy mięsno-cukiniowe