Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Coś podobnego przygotowałam na rocznicę Komunii córki, zamiast schabu były porcje z kurczaka. Dość wygodny i smaczny sposób na duży obiad.

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Mięso umyć, osuszyć, posypać solą, papryką słodką i pieprzem z obu stron. Odstawić na ok 1-2 godziny do lodówki. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plastry. Cebulę i czosnek drobno pokroić, pozostałe warzywa pokroić jak ziemniaki. W dużej misce wymieszać ziemniaki, marchew, czosnek, pietruszkę, cebulę i dodać przyprawy. W razie potrzeby zlać nadmiar wody z dna miski. Przyprawy dodaję tak na oko - trzeba dobrze posolić. Na dnie naczynia żaroodpornego (lub rękawa do pieczenia) z pokrywką wysypać mieszankę warzywną, na to ułożyć plastry schabu, które skropić oliwą lub olejem. Piec pod przykryciem w 180-200 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 1,5 - 2 godziny.
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Warzywa pokroić w niezbyt cienkie plastry
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zlać wodę
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Ziemniaki ułozyć na dnie naczynia a na wierzch położyć plastry schabu
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Piec pod przykryciem przez 1,5-2 godzin w 180-200 stopniach