Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Mięso umyć, osuszyć, posypać solą, papryką słodką i pieprzem z obu stron. Odstawić na ok 1-2 godziny do lodówki. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plastry. Cebulę i czosnek drobno pokroić, pozostałe warzywa pokroić jak ziemniaki. W dużej misce wymieszać ziemniaki, marchew, czosnek, pietruszkę, cebulę i dodać przyprawy. W razie potrzeby zlać nadmiar wody z dna miski. Przyprawy dodaję tak na oko - trzeba dobrze posolić. Na dnie naczynia żaroodpornego (lub rękawa do pieczenia) z pokrywką wysypać mieszankę warzywną, na to ułożyć plastry schabu, które skropić oliwą lub olejem. Piec pod przykryciem w 180-200 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 1,5 - 2 godziny.
edytaha
Sarenka
edytaha
Dziękuję Sarenko za obszerne wyjaśnienie :) Zdecydowanie stawiam na kurczaka :)