Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Jak będą miękkie odlewamy wodę i studzimy. Wystudzone obieramy i kroimy w 1 cm plastry. Brokuła dzielimy na różyczki i parzymy w lekko osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością tłuszczu i obsypujemy bułką tartą. Kładziemy warstwami ziemniaki, brokuł i kurczak, Na wierzchu przykrywamy ziemniakami. Gotową zapiekankę polewamy sosem beszamelowym i pieczemy ok 40 min do zarumienienia w tem 190 stopni. Sos beszamelowy: w garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła roślinnego. Gdy masło rozpuści się smażymy na nim 1,5 łyżki mąki ale nie doprowadzamy do zbrązowienia mąki. Następnie dolewamy wolno szklankę mleka (mleko musi być w temperaturze pokojowej) cały czas mieszając sos. Gdy zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.