jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zapiekanka ziemniaczana oszczędna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oszczędna zapiekanka, gdyż można wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego i mięso z rosołu.

Zapiekanka ziemniaczana oszczędna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana oszczędna

 

  • ok 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1/2 szklanki śmietanki (18%)
  • 3 jaja
  • 1 duża marchew
  • ok 20 dag mięsa (może być z rosołu lub wędliny
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
  • ok 5 dag sera żółtego
  • natka pietruszki do posypania
  • masło sklarowane do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana oszczędna
Ziemniaki trzemy w łezkę, dodajemy jaja, smietanę i przyprawy - mieszamy dokładnie. Marchewkę obieramy i trzemy w półplasterki (cieniutkie!) na tarce do ogórków. Smarujemy masłem formę, wykładamy warstwę ziemniaków, warstwę marchewki, pokrojone drobno mięso (ja wykorzystałam szyjki indycze z rosołu), następnie warstwę ziemniaków. Górę posypujemy marchewką, startym serem. Zapiekamy ok. 30 min w piekarniku w temp. 180 stopni. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana oszczędna
z marchewką i mięsem z indyka.