luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka jako dodatek do mięs

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem
Obrane ziemniaki pokroić w plastry i ugotować krótko ok 5-7 min. Odcedzić i przestudzić. Bakłażan kroimy w plastry, potem solimy plastry bakłażana z obu stron i należy odstawić na ok 1 godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Bakłażan przysmażyć na patelni z obu stron. Pomidory i oliwki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodpornym nasmarować oliwą i ułożyć warstwami ziemniaki, bakłażan, pomidory, posypać przyprawami. Śmietankę wymieszać z przyprawą Tzatziki i jakiem, polać śmietanką warzywa i znów ułożyć warstwę ziemniaków, bakłażana, pomidory i posypać oliwkami. Znów posypać przyprawami i polać resztą śmietanki. Wierzch posypać startym serem. Zapiec ok 40 min. Podawać do mięs lub ryb.
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem
Zapiekamke przed pieczeniem ukladamy warstwowo, pyszna i zdrowa