Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z szynką.
Cebulę obieramy i kroimy w kostke, dodajemy do niej rozgnieciony czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem ziołowej soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy je 10-15 minut, odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w plasterki. Cebulę i szynke dzielimy na 2, a ziemniaki na 3 częsci. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy nieco oleju, dajemy pierwsza część ziemniaków, częsć szynki i cebuli, ponownie ziemniaki, szynkę, cebulę i jeszcze raz ziemniaki(co 3 warstwy doprawiamy solą i pieprzem). ser ucieramy i posypujemy na ziemniakach. Jajka mieszamy razem ze śmietanka i zalewamy całą zapiekankę. pieczemy pół godziny w temp 200* pod przykryciem