SUPERPRZEPIS

Zapiekany bób z dodatkami Eli

  • 5
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zapiekany bób z dodatkami Eli

Na małych patelniach zapiekłam bób z boczkiem wędzonym, pomidorami z puszki i serem. do zapiekanek wbiłam jajka.

Składniki:

Zapiekany bób z dodatkami Eli

warzywa

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 duża łyżka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekany bób z dodatkami Eli

przygotowanie składników

Zapiekany bób z dodatkami Eli
Bób ugotować, ostudzić i obrać ze skórki.

Zagotować wodę z cukrem i łyżką soli. Do wrzątku wrzucić bób i gotować 4 minuty.

Ugotowany bób włożyć do zimnej wody, schłodzić, odcedzić i obrać ze skórki.

przygotowanie składników cd

Zapiekany bób z dodatkami Eli
Na suchej patelni usmażyć boczek pokrojony w kostkę.

Surowy, wędzony boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.

przygotowanie składników cd

Zapiekany bób z dodatkami Eli
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ser gouda.

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Zapiekany bób z dodatkami Eli
Na miskę wyłożyć pomidory z puszki bez zalewy.

Pomidory krojone z puszki wyłożyć bez zalewy na miskę.

zapiekanie

Zapiekany bób z dodatkami Eli

Bób, boczek, pomidory i ser podzielić na 4 części. Składniki wyłożyć na patelnie i wymieszać. Na środku każdej patelni zrobić wgłębienie i wbić po 2 jajka.

zapiekanie cd

Zapiekany bób z dodatkami Eli

Patelnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać aż jajka się zetną.

Ja miałam tylko 3 patelnie a potrzebowałam 4 porcje, więc jedną zrobiłam w naczyniu do zapiekania.

Zapiekanki podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!