natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Zapiekany dorsz.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na rybę jest znakomity!

Zapiekany dorsz.

Składniki:

Zapiekany dorsz.

 

  • 1 kg. filetów z dorsza
  • 2 puszki groszku
  • 3/4 kostki masła
  • 3 cebule
  • 40 dag. żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany dorsz.
Filety dokładnie myjemy każdy z osobna pod bieżącą wodą. Osuszamy i kroimy w małe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszek odsączamy z zalewy. Cebule dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Cieniutko kroimy w półokręgi. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Pieczemy na złoty kolor. Przygotowujemy żaroodporne naczynie i natłuszczamy. Układamy do niego naprzemiennie filet i cebulę. Po ułożeniu wszystkich ryb i cebuli na wierzch układamy groszek i dodajemy pokrojoną na kawałeczki margarynę. Żółty ser ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na wierzch posypujemy go. Nagrzewamy piekarnik do 180’C i wkładamy na ok. 30 minut. (aż ser się dobrze roztopi).

Tagi:

sery ser dorsz