Sposób przygotowania:
Zapiekany dorsz.
Filety dokładnie myjemy każdy z osobna pod bieżącą wodą. Osuszamy i kroimy w małe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszek odsączamy z zalewy. Cebule dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Cieniutko kroimy w półokręgi. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Pieczemy na złoty kolor. Przygotowujemy żaroodporne naczynie i natłuszczamy. Układamy do niego naprzemiennie filet i cebulę. Po ułożeniu wszystkich ryb i cebuli na wierzch układamy groszek i dodajemy pokrojoną na kawałeczki margarynę. Żółty ser ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na wierzch posypujemy go. Nagrzewamy piekarnik do 180’C i wkładamy na ok. 30 minut. (aż ser się dobrze roztopi).