szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

zapiekany dorsz z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zapiekanka z dorsza i ryżu

zapiekany dorsz z ryżem

Składniki:

zapiekany dorsz z ryżem

 

  • 4 filety z dorsza
  • 4 łyzki oleju
  • pół szklanki mąki
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki octu
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki bulionu
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

zapiekany dorsz z ryżem
Paprykę umyć, i oczyścić z nasion,pomidory umyć i osuszyć, cebulę obrać.Marchew obrać i umyć.Mąkę połączyć z papryką i koperkiem.Filety opłukać, osuszyć i pokroić na 4 centymetrowe kawałki(plus minus) jeśli bedą mniejsze lub większe to nic sie nie stanie.Oprószyć solą i obtoczyć w mące wymieszanej z paryką, skropić octem i odstawic do lodówki na ok. pół godziny.Na patelni rozgrzać olej, obsmazyc na nim rybę. Papryke, pomidory, cebule i marchew pokroic w plastry, smażyc na tym samym tłuszczu, co rybe.Następnie wyjąć i dodać ryż, podsmażyć, wlać bulion i dusić aż się caly płyn wchłonie do ryżu.Część ryżu włożyc do żaroodpornego naczynia, położyc na nim warzywa i kawałki dorsza..Przekladać warstwami.Zapiekac w temp. ok 160 stopni przez 40 minut .Przed podaniem posypać zielona pietruszka.

Tagi:

ryż dorsz