Sposób przygotowania:
zapiekany dorsz z ryżem
Paprykę umyć, i oczyścić z nasion,pomidory umyć i osuszyć, cebulę obrać.Marchew obrać i umyć.Mąkę połączyć z papryką i koperkiem.Filety opłukać, osuszyć i pokroić na 4 centymetrowe kawałki(plus minus) jeśli bedą mniejsze lub większe to nic sie nie stanie.Oprószyć solą i obtoczyć w mące wymieszanej z paryką, skropić octem i odstawic do lodówki na ok. pół godziny.Na patelni rozgrzać olej, obsmazyc na nim rybę. Papryke, pomidory, cebule i marchew pokroic w plastry, smażyc na tym samym tłuszczu, co rybe.Następnie wyjąć i dodać ryż, podsmażyć, wlać bulion i dusić aż się caly płyn wchłonie do ryżu.Część ryżu włożyc do żaroodpornego naczynia, położyc na nim warzywa i kawałki dorsza..Przekladać warstwami.Zapiekac w temp. ok 160 stopni przez 40 minut .Przed podaniem posypać zielona pietruszka.