Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zawijańce z budyniem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem budyniowym. Smaczny deser dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Zawijańce z budyniem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijańce z budyniem czekoladowym

 

Sposób przygotowania:

Zawijańce z budyniem czekoladowym
Drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na dużego naczynia, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Budyń wymieszany z cukrem gotujemy na mleku. Chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy je tworząc kwadrat. Ciasto smarujemy budyniem i zwijamy roladę. Następnie rulon kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.
Zawijańce z budyniem czekoladowym
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Zawijańce z budyniem czekoladowym
Budyń wymieszany z cukrem gotujemy na mleku. Chwilę studzimy.
Zawijańce z budyniem czekoladowym
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy je tworząc kwadrat. Ciasto smarujemy budyniem i zwijamy roladę.
Zawijańce z budyniem czekoladowym
Następnie rulon kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.