Sposób przygotowania:
Drozdzowe slimaki z budyniem i jagodami
Drozdze pokruszyc do cieplego mleka, dodac troche maki i odstawic na ok.20 min. pod przykryciem w cieple miejsce.
Make wsypac do miski, zrobic dolek i wlac wyrosniete drozdze. Nastepnie dodac reszte skladnikow na ciasto i wyrobic. Jesli sie lepi dodac jeszcze troche maki. Odstawic na ok.1 godzine do wyrosniecia pod przykreciem i w cieplym miejscu. W tym czasie ugotowac budyn i odstawic do ostudzenia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i rozwalkowac na ok.40x55cm. Posmarowac zimnym budyniem, posypac umytymi i osuszonymi jagodami i zrolowac. Kroic na plastry o gr.1,5-2cm. Wylozyc ba blache wylozona papierem di pieczenia. Odstawic na 30 min. Piec 25-30 min. w temp.180 stopni. Dzem podgrzac i smarowac nim natychmiast gorace ciasto.
Jesli zrobimy z rabarbarem to radzilabym dzien predzej rabarer umyc, obrac i pokroic na male kawalki oraz zasypac kilkoma lyzkami cukru. W dzien pieczenia odsaczyc z soku i wyklada na budyn.
Make wsypac do miski, zrobic dolek i wlac wyrosniete drozdze. Nastepnie dodac reszte skladnikow na ciasto i wyrobic. Jesli sie lepi dodac jeszcze troche maki. Odstawic na ok.1 godzine do wyrosniecia pod przykreciem i w cieplym miejscu. W tym czasie ugotowac budyn i odstawic do ostudzenia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i rozwalkowac na ok.40x55cm. Posmarowac zimnym budyniem, posypac umytymi i osuszonymi jagodami i zrolowac. Kroic na plastry o gr.1,5-2cm. Wylozyc ba blache wylozona papierem di pieczenia. Odstawic na 30 min. Piec 25-30 min. w temp.180 stopni. Dzem podgrzac i smarowac nim natychmiast gorace ciasto.
Jesli zrobimy z rabarbarem to radzilabym dzien predzej rabarer umyc, obrac i pokroic na male kawalki oraz zasypac kilkoma lyzkami cukru. W dzien pieczenia odsaczyc z soku i wyklada na budyn.
wedith1
Sarenka
Doro
Jojo
Mirka227
5!
msewka
eli_555
asia77
Szeptucha