luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Drozdzowe slimaki z budyniem i jagodami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Drozdzowe z budyniem, jagodami, wspaniale. Bardzo polecam, warto je zrobic. Jagody mozna napewno zastapic innym owocem np. rabarbarem.

Drozdzowe slimaki z budyniem i jagodami

Składniki:

Drozdzowe slimaki z budyniem i jagodami

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 30 gram swiezych drozdzy
  • 50 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 gram maki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml. cieplego mleka
  • 100 gram stopionego i ostudzonego masla
  • szczypta soli
  • Skladniki na nadzienie
  • 2 budynie waniliowe w proszku (u mnie bez cukru)
  • 750 ml. mleka
  • 6 lyzek cukru
  • 250 gram jagod (u mnie swieze)
  • Dodatkowo:
  • 4 lyzki dzemu morelowego

Sposób przygotowania:

Drozdzowe slimaki z budyniem i jagodami
Drozdze pokruszyc do cieplego mleka, dodac troche maki i odstawic na ok.20 min. pod przykryciem w cieple miejsce.
Make wsypac do miski, zrobic dolek i wlac wyrosniete drozdze. Nastepnie dodac reszte skladnikow na ciasto i wyrobic. Jesli sie lepi dodac jeszcze troche maki. Odstawic na ok.1 godzine do wyrosniecia pod przykreciem i w cieplym miejscu. W tym czasie ugotowac budyn i odstawic do ostudzenia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i rozwalkowac na ok.40x55cm. Posmarowac zimnym budyniem, posypac umytymi i osuszonymi jagodami i zrolowac. Kroic na plastry o gr.1,5-2cm. Wylozyc ba blache wylozona papierem di pieczenia. Odstawic na 30 min. Piec 25-30 min. w temp.180 stopni. Dzem podgrzac i smarowac nim natychmiast gorace ciasto.
Jesli zrobimy z rabarbarem to radzilabym dzien predzej rabarer umyc, obrac i pokroic na male kawalki oraz zasypac kilkoma lyzkami cukru. W dzien pieczenia odsaczyc z soku i wyklada na budyn.