Mizolec

Mizolec

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Zawijańce z piersi kurczaka (dla 2 osób)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i tanie, "wykwintne" danie:) Podawaj jako przekaskę lub danie razem z ziemniaczkami i surówką.

Zawijańce z piersi kurczaka (dla 2 osób)

Składniki:

Zawijańce z piersi kurczaka (dla 2 osób)

 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 30 dag sera żółtego w kawałku
  • świeża papryka czerwona i żółta
  • 2 ogórki konserwowe

 

 

  • Wykałaczki

Sposób przygotowania:

Zawijańce z piersi kurczaka (dla 2 osób)
Piersi z kurczaka rozbij dość cienko - najlepiej zrób to w woreczku foliowym, żeby ich za bardzo nie "pokaleczyć". Natrzyj wedle upodobania przyprawami i odstaw. Ser, papryki i ogórki pokrój w dość cienkie paseczki - powinno być ich tyle (każdego) ile masz kotletów. Bierz po jednym kotlecie i zawijaj w niego po jednym kawałku sera, papryk i ogórka. Spinaj wykałaczkami tak, aby się nie rozwijały. Roztrzep jajka z mlekiem - namocz gotowe zawijańce i obtocz w bułce. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 stopni. Wstaw zawijańce do piekarnika i piecz 10 minut. Po upływie czasu wyjmij je i odwróć ostrożnie na drugą stronę. Ponawiaj operację do czasu aż zawijańce będą dostatecznie zarumienione.