Sposób przygotowania:
Zawijane kluski z boczkiem
Ziemniaki obrac , pokroic i ugotowac / mozna tez wykorzystac "wczorajsze ziemniaczki"/. W tym czasie kroimy w kosteczke boczek i podsmazamy na patelni.Ugotowane ziemniaki - mielimy w maszynce / ja je ubilam - bo byly jeszcze cieple /,dodajemy jajka , make , proszek do pieczenia ,sol i mleko - i zagniatamy ciasto - jest dosyc miekkie.Rozwalkowujemy je podsypujac maka . Na wierzch rownomiernie posypujemy podsmazony boczek a nastepnie "wwalkowujemy" go w ciasto. Wierzch posypujemy tarta bulka i calosc zwijamy w rulonik, ktory kroimy w 3-4 cm krazki. Powstale slimaczki wrzucamy do wrzacej, osolonej wody na ok 15 min / od wyplyniecia/. Odcedzamy i podajemy z sosem . Ja zrobilam sos cebulowy i kotleciki mielone. Z podanych proporcji wychodzi tyle ciasta , ze nasza rodzinka ma posilek na dwa dni dlatego zawsze kroje w krazki tylko polowe a reszte gotuje zawiniete w sciereczke. Taka " roladke nastepnego dnia kroje i podsmazam na patelni - smakuje super.
msewka
Natala1210
luna
Jojo
Dziekuje. Zapomnialam napisac ze ma byc maka pszenna.
pocztylion2221
eli_555
teresa.rembiesa
Mirka227
5!
jovi
Doro
Sarenka
góralka
montajka