Sposób przygotowania:
Zawijane makowce na cieście drożdżowym
Aby przygotować pyszne makowce należy przesiać mąkę tortową na drobnym sicie, następnie w małym garnuszku podgrzać mleko, do ciepłego mleka dodać drożdże i rozpuścić drożdże, dodać cukier i mąkę i wymieszać dokładnie i posiekać z margaryną, sól, jajka wymieszać ciasto, następnie wyrobić je do momentu, aż ciasto będzie miało delikatną, sprężystą i gładką konsystencję. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce i nakryć je lnianą ściereczką. Ciasto podzielić na dwie równe części przygotować gotową masę makową. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypanąmąką, rozwałkować ciasto i nałożyć na nie masę makową, a następniezwinąć wraz z nadzieniem, końce zawinąć i skleić aby masa makowa nie wydostała się na blaszkę. Dokładnie tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Włożyć oba makowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 40-50 minut do piekarnika i piec w temp 180 stopni C. Ostudzić i polać lukrem.