Sposób przygotowania:
Zawijaniec
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, odstawić, aż podrosną. Wsypać na stolnicę mąkę, dodać drożdże, masło oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt.
Ubić pianę z białek, dodać cukier i trochę soku z cytryny. Trochę piany zostawić, resztę zmieszać z mielonymi orzechami i 2 łyżkami cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody. Na końcu dodać kakao, dobrze wymieszać.
Rozwałkować kawałki ciasta, posmarować białkiem, rozłożyć równomiernie masę i zwinąć w rulony. Zawinąć w posmarowany tłuszczem pergamin. Piec w keksowych blaszkach w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ubić pianę z białek, dodać cukier i trochę soku z cytryny. Trochę piany zostawić, resztę zmieszać z mielonymi orzechami i 2 łyżkami cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody. Na końcu dodać kakao, dobrze wymieszać.
Rozwałkować kawałki ciasta, posmarować białkiem, rozłożyć równomiernie masę i zwinąć w rulony. Zawinąć w posmarowany tłuszczem pergamin. Piec w keksowych blaszkach w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.