Sposób przygotowania:
Zawijany chleb dyniowo-brokułowyCiasto dyniowe
Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę umieszczamy w misce z solą, bazylią i puree z dyni. Mieszamy, po czym dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Wlewamy olej i ponownie zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Ciasto brokułowe
Podobnie robimy z drugą częścią ciasta dodając puree z brokuła i czarnuszkę. Również odstawiamy na 40 minut.
ETAP 3:
Po wyrośnięciu ciasto dyniowe rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
ETAP 4:
Na dyniowym cieście rozkładamy ciasto brokułowe i zwijamy jak roladę.
ETAP 5:
Zwinięte wrzucamy do formy (12x25) wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 6:
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem lub mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszamy grzanie do 170 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.