Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny chleb drożdżowy - zaraz po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę, jednak na drugi dzień jest miękka, ale chleb równie smaczny.

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Składniki:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Ciasto dyniowe

  • 250 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 50 g puree z dyni
  • szczypta suszonej bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Ciasto brokułowe

  • 250 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 50 g puree z brokuła
  • szczypta czarnuszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • białko lub mleko do posmarowania wierzchu
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Ciasto dyniowe

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy
Przygotowujemy ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni

Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut.

Mąkę umieszczamy w misce z solą, bazylią i puree z dyni. Mieszamy, po czym dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Wlewamy olej i ponownie zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Ciasto brokułowe

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy
Przygotowujemy ciasto z dodatkiem brokuła

Podobnie robimy z drugą częścią ciasta dodając puree z brokuła i czarnuszkę. Również odstawiamy na 40 minut.

ETAP 3:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy
Pierwsze ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

Po wyrośnięciu ciasto dyniowe rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.

ETAP 4:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy
Ciasto brokułowe umieszczamy na dyniowym

Na dyniowym cieście rozkładamy ciasto brokułowe i zwijamy jak roladę.

ETAP 5:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Zwinięte wrzucamy do formy (12x25) wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 6:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem lub mlekiem i posypujemy makiem.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszamy grzanie do 170 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.