SUPERPRZEPIS

Zawijasy z ryżem i szpinakiem

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Zawijasy z ryżem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Takie mięso moze być atrakcją wakacyjnego stołu nie typowe połączenie schabu szpinaku i ryżu ...polecam!

Składniki:

Zawijasy z ryżem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Zawijasy z ryżem i szpinakiem
Mięso umyć pokroić na plastry rozbić na cieniutkie kotlety ,posolić i popierzyć z każdej strony. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.Osączyc i zostawić do przestygniecia. Cebulę i czosnek obrać posiekać (czosnek przecisnąć przez praskę).Na patelni rozpuścić masło ,dodac oliwę wrzucić posiekaną cebulę czosnek i poddusić do miękkości nastepnie dodać rozmrozony i rozdrobniony szpinak,doprawić solą pieprzem i chwilę poddusić wszystko razem.Zdjać z ognia wymieszać z ryżem dodać orzechy włoskie zmielone, porcje nadzienia nakładać na każdego kotleta i zawijać roladki,obwiązać nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczkami. Obtoczyć lekko w mące pszennej i dusić na niewielkiej ilości oliwy na patelni z każdej strony aż kotleciki będa miękkie i złociste pod przykryciem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i bukietem surówek.
Zawijasy z ryżem i szpinakiem
mięso solimy i pieprzymy z każdej strony
Zawijasy z ryżem i szpinakiem
nastepnie sporzadzamy zielony farsz do roladek
Zawijasy z ryżem i szpinakiem
gotowym farszem nadziewamy roladki zawijamy
Zawijasy z ryżem i szpinakiem
na koniec dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilosci oliwy