Sposób przygotowania:
Żeberka duszone lub z sosikiem
Żeberka natrzeć czosnkiem, solą i przyprawą do żeberek. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu obtoczyć w mące i zarumienić na gorącej oliwie. Cebulę pokroić w piórka posolić i popieprzyć, pieczarki pokroić i dodać wszystko do żeberek. Mieszać żeby cebula się nie przypaliła a zarumieniła. Można też wrzucić najpierw cebulę do żeberek lekko zarumienić a pieczarki poddusić na maśle w osobnym rondelku i dopiero dodać do żeberek. Ja częściej robię na drugi sposób:) Następnie zalać żeberka wodą tak żeby były przykryte i całość dusić do ok.godziny. Żeberka można już podawać, ale też można zrobić sosik dodajemy wtedy pokrojonego w pół talarki ogórka konserwowego (oczywiście jeśli lubimy), wody jeśli jest taka potrzeba, majeranek i zioła prowansalskie, pieprz. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki i jogurtu naturalnego typu greckiego. Żeberka podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem. Smacznego.