Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Żeberka na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów...

Żeberka na słodko

Składniki:

Żeberka na słodko

 

 

  • SOS:

 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lub 1/4 szklanki białego)
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta chili
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy lub sproszkowanej gorczycy
  • 4-5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka na słodko
Na początek należy zagotować wodę w dużym garnku. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć je do wrzątku, przykryć i gotowac około pół godziny, aż będą miękkie.

W czasie, gdy żeberka się gotują, wymieszać wszystkie składniki sosu.

Wyjąć żeberka z garnka, wyciąć mięso spomiędzy kostek. Umyć garnek, wla do niego przygotowany sos. Gdy się zagotuje, włożyć , mięso i gotować na średnim ogniu około 10-15 minut.

Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów, dodaj trochę mniej cukru i nieco więcej chili.