Sposób przygotowania:
Żeberka w Coli wg Górala
Na początku robimy marynatę: do garnuszka wlewam oliwę i dosypuję przyprawy (dość sporo)- sól, pieprz, paprykę suszoną - lub chili. Czosnek obieram i wyciskam i dodaję do marynaty. dodaję też ok 0,5 szklanki Coli. Wszystkie żeberka razem lub z osobna obtaczam w tej marynacie. Do sporego naczynia żaroodpornego wkładam worek - (Ja ustawiam go sobie tak żeby było mi łatwo wkładać żeberka i żeby łatwo się go potem zapięło). Gdy wszystkie żeberka są już gotowe w worku nacieram je resztką marynaty - lub docieram troszkę czosnkiem. Do worka ostrożnie wlewam Colę - ilość zależna od tego jakie duże macie naczynie i ile wepchacie do worka żeberek :) Mi się udało wlać ok 1,5 szklanki i bezpiecznie zamknęłam woreczek. Piekę dość długo bo ok 1,5h a czasem i dłużej w temp 180C.
moniczka22