Sposób przygotowania:
Żeberka w glazurze z sosu Łowicz
Przygotować marynatę do żeberek mieszając razem: 3 łyżki miodu, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego, ¼ słoiczka sosu pieczarkowego lub meksykańskiego Łowicz, odrobinę oleju, sól, pieprz. Tak przyrządzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone żeberka (w pasku lub pokrojone na kawałki – będą wtedy bardziej chrupiące) na dwie godziny. Formę żaroodporną natłuścić olejem i ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej żeberka wyjęte z marynaty. Wokół żeberek poukładać pokrojone grubo ziemniaki oraz drobno pokrojoną cebulę. Całość spryskać delikatnie olejem oraz posypać przyprawami. Wierzch żeberek posmarować dwoma łyżkami miodu a następnie równomiernie pokryć wybranym sosem Łowicz. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika i piec ok. 2 godzin w 200 stopniach C. Po upływie godziny podlać ziemniaki bulionem i piec dalej. Po wyjęciu z piekarnika, posypać danie posiekaną natką pietruszki.Smacznego!
evita0007
pacpaw
robertjankopp
Trufla
Liczę na to :) Zdjęcie już dodałam ale potem zniknęło. Dopiero od niedawna korzystam aktywniej z gotujemy.pl i nie wiem dlaczego tak się stało. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze raz i w tej chwili zdjęcie oczekuje na akceptację:)