misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Żeberka w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tak przygotowane żeberka uwielbiają moje dziewczyny. Pewnie dlatego, że ketchup to coś za czym przepadają, a i miękkie i delikatne mięso z żeberek jest tak pyszne, że ciężko się od nich oderwać. Jedna patelnia i danie obiadowe gotowe.

Żeberka w ketchupie Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Żeberka w ketchupie

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w ketchupie
Żeberka wieprzowe dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze porcje.

Tak przygotowane mięso układamy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Rumiane żeberka polewamy ketchupem i przez chwilę obsmażamy. Na patelnię wlewamy miód. Doprawiamy całość do smaku i wlewamy wodę.

Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gdy mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.
Żeberka w ketchupie
Żeberka podzielone na porcje układamy na dobrze rozgrzanej patelni
Żeberka w ketchupie
Żeberka obsmażamy na złoto z każdej strony
Żeberka w ketchupie
Przesmażone na rumiano mięso polewamy ketchupem
Żeberka w ketchupie
Polane ketchupem żeberka przez chwilę obsmażamy
Żeberka w ketchupie
Dodajemy miód
Żeberka w ketchupie
Dodajemy przyprawy
Żeberka w ketchupie
Na patelnię wlewamy wodę
Żeberka w ketchupie
Dusimy do miękkości i zredukowania sosu
Żeberka w ketchupie
Pyszne rozpływające się w ustach żeberka w ketchupie
Żeberka w ketchupie
Idealne na obiad żeberka wieprzowe