dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Żeberka w ketchupie i cebuli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Żeberka w ketchupie i cebuli

Składniki:

Żeberka w ketchupie i cebuli

 

  • 1 kg żeberek
  • 150 ml ketchupu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 5 cebul

Sposób przygotowania:

Żeberka w ketchupie i cebuli
Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2 cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę. Całość polewamy pozostałą marynatą.

Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Smacznego