Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Żeberka wieprzowe po węgiersku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Żeberka jakich nie znacie

Żeberka wieprzowe po węgiersku

Składniki:

Żeberka wieprzowe po węgiersku

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 80 dag niedużych ziemniaków,
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pieprz i szczypta kminku.

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe po węgiersku
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części. Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić. UWAGA !!! nie używać innego tłuszczu...musi być smalec.